Narodna skupština usvojila je po hitnom postupku predlog ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa i predlog ustavnog zakona za sprovođenje amandmana, koje je podneo Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo samo dan ranije. Od 196 prisutnih, 193 poslanika glasalo je za predloge, a tri glasa su bila protiv. Ovo nije neuobičajena praksa u monolitnom skupštinskom sazivu sa samo nekoliko predstavnika opozicionih manjinskih stranaka. Po završetku sednice, raspisan je referendum o promeni Ustava Srbije za 16. januar 2022. godine.

Iako se na ustavnim amandmanima radi od 2017. godine, proces je naglo ubrzan tek u 2021. godini kako bi se pred izbore najavljene za proleće 2022. godine otkočio proces evropskih integracija. Od početka su se izmene svele samo na oblast pravosuđa, pošto je to obaveza Srbije prema Evropskoj uniji, a zanemareni su svi drugi predlozi za unapređenje ustavnih odredaba, na koje je stručna javnost godinama ukazivala. Ministarstvo pravde je tada neustavno uzurpiralo izradu amandmana, a pravosudna struka je jednoglasno kritikovala nekoliko verzija teksta koje su pisali neimenovani činovnici Ministarstva. Najviši zvaničnici su, nasuprot cilju ustavnih izmena, koje treba da obezbede veću nezavisnost pravosuđa, kritikovali „sudokratiju” i blatili sudije. Tri verzije slate su i Venecijanskoj komisiji, koja se poslednji put izjasnila samo 6 dana pre usvajanja predloga, utvrdivši da tekst amandmana, iako znatno unapređen, ne eliminiše sve kanale uticaja izvršne i zakonodavne vlasti na pravosuđe.

Umesto da objasne značaj ustavnih izmena, predstavnici vlasti su ucenili građane da će glasanjem protiv ustavnih amandmana zaustaviti pristupanje Srbije Evropskoj uniji, prebacujući sa sebe odgovornost za dosadašnje odugovlačenje sa reformama. Čitav postupak ustavnih izmena, kao i predlagana rešenja i konačni tekst ustavnih amandmana, ukazuju na to da je reč o pukom štikliranju stavki zarad evrointegracija Srbije, bez namere da se zaista unapredi nezavisnost pravosuđa.

Izvori: http://www.parlament.gov.rs/Osma_posebna_sednica_Narodne_skup%C5%A1tine_Republike_Srbije_u_Dvanaestom_sazivu.43613.941.html, https://reforma.bezbednost.org/?sfid=7501&_sft_post_tag=ustav