U novom BCBP infografiku pogledajte najznačajnije militarističke narative u Srbiji i način na koji se oni koriste kako bi se legitimizovao proces zarobljavanja države.

Zarobljavanje sistema odbrane sprovodi se na različite načine. Vlast koristi kupovinu naoružanja sa različitih strana kako bi ostvarila spoljnopolitičke poene u cilju smanjivanja spoljašnjeg pritiska na autoritarni režim. Insistirajući na vojnoj neutralnosti i spoljnopolitičkom balansiranju, Srbija pokušava da zadrži pristup tržištu naoružanja i na istoku i na zapadu. Takođe, kroz netransparentne ugovore pojedinci i firme bliske vlastima bogato profitiraju na račun namenske industrije, kao i kroz izvoz naoružanja koje se često sprovodi u suprotnosti kako sa domaćim, tako i sa međunarodnim pravom i normama.

Detaljnije čitajte u analizi Oni su topili tenkove, mi stvaramo najjaču silu u regionu – militaristički narativi u funkciji zarobljavanja države.

Izradu infografika finansijski je podržala Nacionalna zadužbina za demokratiju (NED). Za sadržaj odgovornost snosi jedino Beogradski centar za bezbednosnu politiku.

Militaristicki-narativi-u-funkciji-zarobljavanja-drzave