Istraživači iz Srbije i Belorusije su identifikovali preko 100 letova beloruskih avio-kompanija, kojima je prevoženo srpsko naoružanje, koje je često završavalo u zemljama pod sankcijama. Do 23. maja 2021. beloruski operateri „TransAviaexport” i „Rada Airlines” bili su najčešći kargo posetioci srpskih aerodroma. Nakon što je Savet Evropske unije zabranio beloruskim avio-prevoznicima preletanje vazdušnog prostora EU i pristup aerodromima EU, došlo je do obustave ove prakse.

Fabrika „Krušik” i Ministarstvo odbrane Republike Srbije demantovali su medijske navode u martu da je 3500 raketa iz ove fabrike preko Turske i Slovačke isporučeno oružanim snagama Ukrajine. U aprilu je Rojters imao uvid u dokument „Evropa – Odgovor na tekući sukob Rusije i Ukrajine” koji ide suprotno navodima srpske vlade, pošto dokument navodi da je Srbija je pristala da isporuči naoružanje Ukrajini.

Na zahtev Radija Slobodna Evropa, u novembru 2023. godine preduzeće „Zastava oružje” potvrdilo je da se dva bacača granata M93, zaplenjena tokom napada u Banjskoj, nalaze u njegovoj arhivi proizvodnje. Iako je ovo prvo javno saopštenje sa informacijama o poreklu oružja korišćenog tokom sukoba iz Banjske krajem septembra, nisu obezbeđeni podaci o datumu proizvodnje tog naoružanja niti kako su došli u posed napadača.

Koliki je stepen kontrole nad namenskom industrijom pokazuje odluka Vlade iz jula 2023. godine o jednomesečnoj suspenziji izvoza oružja i vojne opreme proizvedenih u Srbiji. Odluka je obrazložena vitalnim nacionalnim interesima, njihovom ugroženošću i neophodnošću pripremljenosti uslučaju agresije. Činjenica da namenska industrija ne odgovara na upite javnosti i štampe o jednoj od najvažnijih tema u zemlji govori o kulturi netransparentnosti koja omogućava zarobljavanje države i koju zarobljena država podstiče.

Izvor: https://birn.rs/beloruski-prevoznici-u-poslu-sa-srpskim-trgovcima-oruzja/

https://www.slobodnaevropa.org/a/bacaci-granata-banjska-zastava-oruzje/32678053.html

 https://www.slobodnaevropa.org/a/izvoz-obustava-naoruzanje-srbija/32507216.html

https://www.slobodnaevropa.org/a/rojters-dokument-srbija-ukrajina-naoruzanje/32360039.html

https://www.slobodnaevropa.org/a/vucic-oruzje-ukrajina-rusija/32300039.html

https://www.slobodnaevropa.org/a/rusija-ukrajina-prodaja-srpskog-oruzja-/32296323.html