U avionskoj nesreći, ukrajinski avion Antonov-12 se srušio u Grčkoj. Avion je prevozio iz Srbije oko 11,5 tona proizvoda srpske namenske industrije, koja je prema izjavi Ministarstva odbrane Republike Srbije u vlasništvu privatna kompanija „Valir“ iz Srbije. Prema tim izjavama, Republika Srbija je izdala saglasnost za izvoz naoružanja za potrebe kao Ministarstva odbrane Bangladeša kao krajnjeg korisnika. Ministarstvo odbrane Republike Srbije je negiralo navode da je oprema iz srušenog aviona bila namenjena Ukrajini.

Sumnje su probuđene činjenicom da je avion trebalo da se zaustavi u Jordanu i Saudijskoj Arabiji, zemljama koje su susedi državama koja su poprišta sukoba – Siriji u slučaju Jordana, i Jemenu u slučaju Saudijske Arabije. Dodatnu sumnju je probudilo i povezivanje sa ovim slučajem Slobodana Tešića, srpskog kontroverznog trgovca oružjem sa bliskim vezama sa vladajućom strankom. Grčki vatrogasci koji su se našli na mestu nesreće prijavili su prisustvo belog praha od koga su im gorele usne, navodeći na sumnje da je avion prenosio opasan materijal. Ambasada Grčke u Beogradu je srpskoj vladi uručila protestnu notu jer srpska strana nije blagovremeno obavestila grčku vladu o sadržaju aviona.

U bilo kojoj zemlji sa vladavinom prava, ovakav incident bi morao biti istražen i procesuiran, a javnost bi morala da bude uredno obaveštena. U zarobljenoj državi ne dolazi do objektivne istrage i ovakve epizode se zaboravljaju sa protokom vremena.

Izvor: https://n1info.rs/vesti/ministarstvo-o-padu-aviona-u-grckoj-srbija-ispunila-sve-medjunarodne-obaveze/

https://n1info.rs/vesti/ministarstvo-o-ukrajinskom-avionu-nismo-bili-nadlezni-za-dozvole-za-prelet/

https://www.danas.rs/vesti/politika/sta-je-najsumnjivije-u-vezi-sa-padom-aviona-u-grckoj/

https://www.danas.rs/vesti/drustvo/portparol-grcke-vlade-ambasador-u-beogradu-ulozio-demars-odmah-nakon-pada-aviona-s-municijom/