Predsednik Skupštine sazvao je prvu sednicu jesenjeg skupštinskog zasedanja u nedelju, 22. oktobra, samo 24 sata pre njenog početka, onemogućivši narodne poslanike da podnesu dopune dnevnog reda. Čak i bez dopuna, ovaj dnevni red sadržao je 60 tačaka, uključujući nekoliko važnih propisa koji su izazvali veliku pažnju javnosti. Poslanici su odlučili da o  svim tačkama dnevnog reda: državnom budžetu za 2024. godinu, medijskim zakonima, Zakonu o EXPO-u i mnogim drugim zakonima koji zadužuju državu, imaju objedinjenu raspravu. Rasprava je protekla u već prepoznatljivom maniru – u međusobnim optužbama poslanika opozicije i vladajuće većine. Nijedan od amandmana koje su predložili opozicioni poslanici na pomenute zakone nije prihvaćen. Ova sednica je završena za samo četiri dana, usvajanjem svega što je bilo na dnevnom redu, bez prihvatanja amandmana koje su predlagali opozicioni poslanici.

Među usvojenim zakonima su Zakon o EXPO kao novi lex specialis kojim se zaobilazi Zakon o javnim nabavkama, te Zakon o javnom informisanju i medijima i Zakon o elektronskim medijima. Ova dva medijska zakona omogućavaju povratak države u vlasništvo medija i jačaju njenu kontrolu nad informisanjem građana. Novi zakoni nisu obavezali REM da postupa po žalbama građana i organizacija,  niti su nisu rešili problem funkcionerskih kampanja u medijima. Peticiju za izmenu ovih odredaba za manje od jednog dana potpisalo je više hiljada ljudi, ali je ona ignorisana. Time se jasno pokazalo da Vlada nije ni imala nameru da reši neke od suštinskih problema u medijskoj sferi.

Izvor: https://www.preugovor.org/Alarm-izvestaji/1862/Izvestaj-koalicije-prEUgovor-o-napretku-Srbije-u.shtml, str. 24-25, 54-55, 62-63